Фицо: Шансите за зачувување на еврозоната во сегашниот облик се 50:50

Loading...

Еврозоната ги има истите шанси како за да ја задржи сегашната структура, така и за излегување на некои земји, во кој случај Словачка би сакала да се спаси европската валута, изјави во неделата премиерот, Роберт Фицо, во интервју за словачката јавната телевизија.

Шефот на словачката влада забележува дека некои членки на еврозоната „нема да бидат во можност да го задржи чекорот и ќе бидат принудени да ја напуштат групата, со што еврото би било посилно и постабилно. Според Роберт Фицо, тоа, пред сè, се однесува на Грција, но тоа, исто така, важи и за некои други држави членки на еврозоната.

„Доколку се случи деструкција на еврозоната, ние би сакале да останеме во групата од најсилните и да ја сочуваме европската валута“, рече Фицо. Во овој случај, според премиерот на Словачка „шанса да се спаси еврозоната во сегашната форма изнесуваат 50 – 50“.

Словачкиот премиер смета дека Европската комисија треба да предложи решенија, коишто „ќе доведат до подлабока интеграција на ЕУ“.

 

loading...
Loading...