ЗАШТО НЕ НИ ОДИ ВО ЖИВОТОТ: Овие работи Библијата ги забранува, а ние постојано ГИ ПРАВИМЕ

Никој не е совршен и сите ние грешиме, но ако СЕ ПОКАЕМЕ И ЗАМОЛИМЕ ЗА ПРОШКА таа ќе ни биде дадена, вели верата.
Секој има некои свои верувања, Библијата конкретно им кажува на христијаните што е дозволено, а што е забрането, односно кои се правилата што христијаните треба да ги почитуваат, но сепак тие тоа воглавном не го прават.
1. Не треба да се консултирате со медиумите, бајачи и гатачи за одговори
“Не обрнувајте внимание на оние кои тврдат дека зборуваат со духови, ниту на магии, зашто тие само ќе ви го скршат срцето. Јас сум единствениот Господ, твојот Бог “(Стариот завет)
Според Библијата, Бог е тој што треба да се обратиме за одговори, а не медиуми и пророци. Рационално размислувајќи, тоа е сосема добро правило, бидејќи повеќето денешни медиуми се преваранти и нечии инструменти, кои само ќе ви сервираат нечија вистина за пари.
2. Жените не треба да носат предизвикувачка облека и кичест накит
“Жените треба да се облечат скромно, пристојно и правилно, без кичести украси, злато и перли” (Прво послание на Тимотеј) Може да делува строго, но е сосема јасно каков ефект има ова однесување на жените, особено на луѓето кои би сакале да ги искористат. Исто така, во библиското време, само проститутките се украсувале со разни кичести накити, за да привлечат внимание на себе.
3. Не смее да се мастурбира
“Избегајте блуд. Сe што човек работи надвор од телото е грев спрема телото “(Коринтијани). Некои веруваат дека Бог не овозможил секс само заради размножување, туку и како најинтересна врска помеѓу мажот и жената. Избегнувањето на блудот обезбедува силна и обединета врска помеѓу сопружниците. 
4. Не смее да се гледаат порно-филмови
“Секој кој го погледнал жената со сексуална желба, тој веќе имал секс со неа во своето срце.”
Многумина не се согласуваат со тој дел, но фактот дека порнографијата води кон опасно однесување, како што се расипување и педофилија. Исто така, бидејќи порнографијата е толку достапна, се повеќе се случува мажите да имаат заболувања од сексуална дисфункција, што не беше толку често пред 30-40 години.
5. Не ја кинете облеката
“Мојсеј им рече на своите синови Арон, Елеазар и Итамару да не откриваат глави, да не парат облека за да не умрат и не да предизвикаат гнев на Господа.” (Стар завет ) Честувањето на облеката некогаш беше направено во рамките на обичајот како знак на жалење. Сечење на облека треба да изрази искрено покаение. Од друга страна, во денешно време облеката се кине кај секој човек кој станува татко, со музика и алкохол.
6. Не треба да се тетовира своето тело
“Не треба да засечете сопствено месо ниту месо од мртви, ниту да цртате по него, зашто тоа е против волјата на господството” (Old Testament). Нашите тела се наш храм и мораме да бидеме добри на телото и да не му нанесеме штета.
7. Не треба повторно да се жени после разводот
“Кој ја остави својата жена и се омажи за друг прави прељуба , го прави она што е злобно, а кој го остави својот сопруг и се вљубува во друг прави прељуба ” (Марко по повод).
8. Не треба да се оговара
“Не треба да одиме наоколу и да проповедаме за луѓето, ниту да се спротивставиме на ближниот свој сосед, зашто тоа е грев против Господа” (Стар завет). Оговарањето може да биде многу штетно по општеството. Тoј чин може да уништи нечија репутација и сосема е непотребно да се напаѓаат другите луѓе.
9. Не треба да се прејадуваш
“…Стави нож на твојата грло ако ми се предадеш” . Ова е повеќе за здравствени причини, за да се избегне болката и другите здравствени проблеми.
10. Жените не треба да зборуваат во црква
“Нека жените ќутат во црква затоа што треба да се послушни според закон” (Прв стих Коринќаните). Ова е еден од најчесто погрешно толкуваните стихови од Библијата. Ни жена ниту маж не треба да зборуваа во црква, бидејќи мора да мислат на Христа.
Ете тоа е нашата листа? Имате нешто да додадете? Нешто да одземете? Пишете ни на нашиот службен маил [email protected] со задоволство ќе ги разгледаме вашите предлози.