3 најголеми предности на интегралниот леб во однос на белиот леб

Со обработка на зрната од житарки, хранливата вредност се губи, што не е случај со интегрални зрна кои ги задржуваат хранливите материи, а придобивките за здравјето се повеќекратни.
Најважните здравствени придобивки од интегралната храна се:
добро варење
редовни движења на дебелото црево
намалување на нивото на лош холестерол.
Дополнителна корист на интегралната храна се витамини.


Интегралната храна има значително поголема количина витамини од групата Б, што е исклучително важно за метаболизмот на јаглени хидрати, но и за квалитетот на кожата и ноктите. Кога станува збор за губење на тежината, влакната се клучни за секоја исхрана, од две причини.
Причината зошто треба да јадете цели зрна е затоа што тие успешно го контролираат нивото на шеќер во крвта. Цели зрна содржат повеќе растителни влакна и затоа обезбедуваат чувство на ситост подолго, за разлика од белото брашно, што доведува до ненадеен скок на шеќер, а потоа и глад.
Не треба да јадете повеќе од 3 парчиња вистински интегрален леб на ден. Истото важи и за интегралните тестенини – иако се поздрави во смисла дека ги одржуваат нивоата на шеќер во крвта, содржат витамини од групата Б, го подобруваат варењето на храната – сепак имаат исти калории како белите тестенини.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.