Научете како да направите домашен посен јогурт, а ние ви ги пренесуваме најдобрите 3 рецепти.Велигденскиот пост започна и повеќето христијани го празнуваат. Но, тоа не значи дека треба да се откажете од омилената храна или задоволства. Денес, постојат посни замени за речиси секоја масна храна, а ви предлагаме да направите и посен јогурт . Јогуртот често се користи како пијалок, но и како додаток на тесто и многу десерти, како и сосови. Ви пренесуваме 3 совршени рецепти за различни посни јогурти кои можете да ги користите во секое време. Брз јогурт со овесна каша Состојки:
1 чаша овесна каша
4 чаши вода
2/3 чаша сурови индиски ореви
2 лажици пробиотик во прав
Рецепт за посен јогурт со овесна каша:Во блендер сомелете ја водата и овесната каша. Добиената смеса истурете ја во крпа и добро процедете ја. Вратете го млекото во блендерот, а потоа додадете ги индиските ореви. Сè убаво изблендирајте и истурете ја смесата во тавата. Гответе додека не почне да врие, а потоа извадете го од шпоретот. Оставете да се излади на собна температура, повремено мешајќи. Додадете пробиотик во прав и измешајте. Потоа истурете го во стерилизирано шише и оставете го во фрижидер 8 часа додека не се згусне јогуртот. После тоа можете да го користите. Јогурт со кокосСостојки:
2 чаши кокос
3 чаши вода
3/4 шолја индиски ореви
2 лажици пробиотик во прав
Рецепт за посен јогурт со кокос:Добро измешајте го кокосот со водата. Добиената смеса истурете ја во крпа и добро процедете ја. Вратете го млекото во блендерот, а потоа додадете ги индиските ореви. Сè убаво изблендирајте и истурете ја смесата во тавата. Гответе додека не почне да врие, а потоа оставете го да се излади на собна температура, повремено мешајќи. Додадете пробиотик во прав и измешајте. Потоа истурете го во стерилизирано шише и оставете го во фрижидер 8 часа додека не се згусне јогуртот. После тоа можете да го користите. Брз јогурт со семки од тикваСостојки:
1 чаша семки од тиква
3/4 чаша овесна каша
4 чаши вода
2 лажици пробиотик во прав
Рецепт за посен јогурт со семки од тиква: Во блендер исечкајте ги водата и семките од тиква. Добиената смеса истурете ја во крпа и добро процедете ја. Вратете го млекото во блендерот, а потоа додадете ја овесната каша. Сè убаво изблендирајте и истурете ја смесата во тенџерето. Гответе додека не почне да врие, а потоа извадете го од шпоретот. Оставете да се излади на собна температура, повремено мешајќи. Додадете пробиотик во прав и измешајте. Потоа истурете го во стерилизирано шише и оставете го во фрижидер 8 часа додека не се згусне јогуртот. После тоа можете да го користите.