Цел албум на Пинк Флојд (Pink Floyd – The Dark Side of the Moon)

Loading...

Ова е осмиот албум на Пинк Флојд, бенд кој музицира прогресивен рок. Објавен е во март 1983. Карактеристичо е што во него нема подолги инструментални експериментирања, кои беа својствени на Сид Барет, кој го напушти бендот во 1968 (неодамна почина).

Албумот експериментира со темата на конфликтот, алчноста и минливоста на времето. За кои некои сметаат дека се поврзани токму со личноста на Сид Барет. Еден вид на пресметка со основачот на бендот.

Темната страна на месецот е хит веднаш. На сите топ листи. На Билбордовата топ листа на албуми и касети тој ќе остане неверојатни 741 недела, односно континуирано од 1973 па се до 1988 година. Продадени се над 50 милиони копии. А меѓу фановите на групата е далеку далеку најпопуларен албум.

Па нели е ова доволен предизвик да уживаме со музиката од

Pink Floyd – The Dark Side of the Moon

Леонардо

Поврзани вести/ музички албуми:

Цел албум на Пинк Флојд – The Division Bell

Цел албум Peter Gabriel – So у хај кволити

Цел албум на Карс (The Cars – Complete Greatest Hits)

loading...
Loading...