Не сите намирници се исти, па затоа ви ги претставуваме четирите најбогати намирници кои лесно можете да ги вклучите во вашата исхрана.
Лосос
Една од најдобрите хранливи материи што можете да ги добиете од лососот се омега-3 масните киселини, кои се од витално значење за оптимално функционирање на вашето тело и органи. Омега-3 киселините присутни во лососот може да помогнат да се намали воспалението во вашето тело, да се подобри здравјето на очите и да се поттикне здравјето на срцето.
Лососот е богат и со протеини кои му помагаат на телото да заздрави по повредите, како и со витамин Б, кој го одржува оптималното функционирање на вашиот мозок и нервен систем. Лососот содржи и астаксантин, антиоксиданс кој ја намалува оксидацијата на LDL (лош) холестерол и го зголемува нивото на HDL (добар) холестерол.
Лук
Лукот не е само магична состојка која им дава вкус на вашите јадења, туку е и богат со хранливи материи. Комбинацијата на хранливи материи е импресивна, од витамините Ц, Б1 и Б6 до калциум, манган, калиум и селен.
Се вели дека активните соединенија во лукот помагаат во намалување на крвниот притисок и лошиот холестерол. Покрај неговите антибактериски својства, консумирањето лук или додатоци од лук може да помогне и во борбата против настинката.
Можете лесно да додадете лук кога подготвувате зеленчук и месо за да го подобрите не само вкусот, туку и хранливите состојки во јадењето.
Кељ
Зеленчукот е омилена здрава храна, а кељот е на врвот на листата. Една чаша суров кељ содржи 684% од дневната вредност (DV) на витамин К и 206% од DV на витамин А, заедно со други хранливи материи како што се манган, бакар и калиум.
Богат со антиоксиданси, кељот содржи и различни флавоноиди и полифеноли, особено кверцетин и кемпферол. Тие помагаат во спречување на срцевите заболувања, го намалуваат крвниот притисок и имаат антиинфламаторни својства.
Кељот може да се додаде во вашето зелено смути или едноставно да се јаде како дел од салата. Можете исто така да направите свој здрав чипс од кељ со додавање малку сол, потоа додадете малку ладно цедено маслиново масло и печете додека не се исуши.
Боровинки
Богати со антиоксиданси и без многу калории, боровинките се една од најпопуларните намирници. Се покажа дека тие го зголемуваат нивото на антиоксиданси во вашето тело, кои го штитат телото од слободните радикали кои можат да ги оштетат вашите клетки.
Се покажа дека боровинките помагаат и во намалувањето на кардиоваскуларните фактори на ризик кај дебелите луѓе, намалувајќи го и крвниот притисок и нивото на оксидација на ЛДЛ. Исто така, докажано е дека биоактивните материи во боровинките ја подобруваат инсулинската чувствителност кај дебелите луѓе кои се отпорни на инсулин, што ги прави погодни за грицкање.
Можете да додадете боровинки во вашите овошни салати или смути или да ги јадете како здрава ужина во умерени количини.