Јогурт
Пробиотиците (живи бактерии кои не се патогени или токсични за човечкото тело) се особено важни во зима, бидејќи го поддржуваат здравјето на цревна микрофлора, на тој начин зајакнувајќи го имунолошкиот систем против болести. Природниот јогурт без адитиви најдобро одговара на вашата секојдневна исхрана: направете го сами и консумирајте го секој ден за појадок.
Кисела зелка
Класичниот и наједноставен елемент во зимската исхрана може да биде неверојатно здрав. Киселата зелка, покрај живи бактерии, содржи витамини Ц, Б и К и богата е со натриум, железо и манган. Имајте на ум дека не смее да биде пастеризирана.
Сирења
Не можат сите сирења да се пофалат со голема количина на пробиотици. Најефикасни во оваа смисла се гауда, чедар и моцарела.
Мисо
Не е ни чудо што Јапонците можат да се пофалат со одлично здравје: супата мисо е богата со живи бактерии. Додајте порција мисо супа за ручек неколку пати неделно наместо вообичаената. Ова е многу добра алтернатива, бидејќи мисото е богато со минерали и елементи во траги, како манган и бакар.
Темпе
Овој ферментиран производ од соја е достапен во продавници за органски намирници. Темпето е направено од цел грав со додавање ферменти на културата габи Rhizopus oligosporus. Денес, вегетаријанците често користат темпе како замена за високо протеинско месо.