Холестеролот е од суштинско значење за човечкото тело, но доколку е нарушен балансот на добриот и лошиот холестерол, тогаш треба добро да размислите за промена на исхраната.
Експертите издвојуваат 5 намирници кои треба да ги избегнувате доколку имате висок холестерол.
Преработено црвено месо
Црвеното месо е неопходно за нашето здравје, бидејќи содржи холестерол, кој е неопходен за производство на нови клетки и одредени хормони. Но, ова важи само за квалитетно термички обработено месо. Но, сето ова се однесува само на црвеното месо подготвено на безбеден начин. Што се однесува до производите направени од преработено црвено месо, многу истражувања потврдија директна врска помеѓу нивното консумирање и зголеменото ниво на лошиот холестерол.
Транс масти
Ова се најопасните производи за нашето здравје, кои ја влошуваат состојбата на речиси сите важни органи на нашето тело. Пекарски производи, десерти, па дури и некои видови чоколади – сите овие производи можат да содржат транс масти, што пак може драматично да го зголеми нивото на лошиот холестерол.
Пржена храна
Секој производ складиран во длабоки масти треба да се јаде што е можно помалку, а најдобро е целосно да се исфрли од исхраната. Маслото што се користи за време на пржењето се загрева на екстремно високи температури, што доведува до хемиски реакции при кои се формираат транс масти кои го зголемуваат холестеролот.
Јаглехидрати
Белиот ориз, белиот леб и тестенините се најчестите примери на јаглехидрати што ги јадеме. Колку почесто ги јадеме, толку е поголем ризикот од воспаление во организмот, како и зголемување на нивото на лошиот холестерол.
Готови житарици
Муслите и другите индустриски житарици се меѓу најнездравиот појадок кој можете да го изберете. Проблемот е што тие се направени од рафинирани јаглехидрати, речиси без никакви влакна. Од друга страна, тие се полни со шеќер и скроб, кои го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања и го зголемуваат холестеролот.