Без печено јагне, тешко е да се замисли некоја голема прослава во кругот на семејството и најблиските пријатели. Најдобро од сè, ова парче месо не е тешко да се подготви во вашиот дом…
Младото јагнешко е вкусен предвесник на пролетта и еден од најчестите „учесници“ на велигденската трпеза. Под поимот младо јагнешко е месото на ова животно не постаро од 3 месеци, кое се карактеризира со нежно розово месо и бела масна боја.
Ако добиете убаво парче јагнешко месо, подгответе го користејќи ги следниве совети:
1. Маринирајте во миризливи зачини
Јагнешкото има опојна арома што може делумно да се неутрализира со лук и рузмарин. Вечерта пред печење исечете ја нежната кожа на ова месо и истријте ја со сол, домашно маслиново масло, парчиња лук и малку рузмарин. Оставете го да маринира така во фрижидер.
Не претерувајте со рузмарин! Оваа медитеранска билка има силна арома и може да доминира во целото јадење ако го покриете месото со неа. Две гранчиња рузмарин ќе бидат доволни за парче од неколку килограми месо.
2. Печете „топло“ месо
Извадете го месото од фрижидер најмалку еден час пред печење и оставете го да достигне собна температура. На овој начин ќе го избегнете „шокот“ што го доживува месото кога ќе го пренесете од студена во топла средина како што е рерната, а печеното месо ќе има поубава боја.
3. Не претерувајте со термичката обработка
Ќе добиете наједнакво печено јагне ако го ртите на скара. Ако не сте во можност да го подготвите на тој начин, можете да го печете и во рерна. Општо правило е дека месото се пече околу еден час на килограм месо, но подобро е да се обработува на пониска температура подолго отколку да се скрати постапката, но да се исуши месото.
4. Пеливајте го јагнешкото
Можете да ставите мариниран бут од јагнешко месо во рерна и да печете неколку часа без да мора да ја проверите. Сепак, сочно месо ќе добиете ако го прелиете со комбинација на домашно масло, зачини и вода на секои половина час.
За време на печењето, покријте ја тавата со капак или алуминиумска фолија за да ги концентрирате сите вкусови во месото.
5. Послужете со стил
Младото јагнешко најчесто се служи со компири печени на маснотиите на ова месо или со коренаст зеленчук. Одлично се вклопува со пролетен кромид, грашок и грав, како и сос и нане на база на црвено вино. Ако сакате да додадете софистицираност во процесот на печење јагне, можете да изберете да печете иситници од јагнешко месо или да направите чорба од парчињата.