Што е тоа сексуална анорексија?

Loading...

Сексуален проблем за кој долго не се зборувало. Тоа е проблем во креветот кој до скоро не било можно ни да се замисли.

 

Сексуалната анорексија на многумина им звучи невозможно и долги години била табу тема за која јавно се зборувало, но вистина е дека постои и дека е еден од медицинските проблеми со кој многумина се знаимаваат.

 

Тоа е термин кој оди со дијагнозата – сексуална аврзија. Ова пореметувања стручњаците го опишуваат вака: Се работи за лице кое оди многу подалеку од негативните ставови кога е сексот во прашање.

 

Сексуалната анорексија е опсесивна состојба во која помислата на секс е скоро неподнослива.

 

Брачниот и семејниот терапевт, доктор Пол Хокмајер вели: „Додека некои можебе чувствуваат срам кога е сексот во прашање, сексуалната анорексија е вистински пробле. Сексот е еден од начините на кој комуницираме со другите и со себе. Кога сексуалниот сегмент исклучен или ограничен, нашиот психолошки живот пати. Еротскиот живот треба да се храни за да опстане.“

 

Одбрамбен механизам

Доктор Хокмајер додава дека сексуалната анорексија е само еден од начините на кој луѓето се обидуваат да излезат на крај со својата емоционална болка. Состојбата се поврзува со „одреден начин на кој мажите и жените се обидуваат да управуваат со своите тела, со животот, па дури и со емоциите“.

Како и некои други облици на зависност, и сексуалната анорексија е „одбрамбен механизам“ кој може да функционира во краток временски период, но со времето може да стане сериозен проблем.

 

Четири основни карактеристики поврзани со ова пореметување:

–        Ригидност поврзана со сексот – личноста никогаш нема сексуален однос и одбива да зборува за сексот;

–        Страв од секс, сексуалност и било какви прашања поврзани за сексот – личноста станува нервозна на било која тема за сексот, на туѓите истражувања за сексуалноста, па дури и на расправијата за долната облека;

–        Чувството на срам и вина поради сексот – личноста се чувствува „оштетено“ поради своите сексуалното миното или поради приливот на сексуални желби;

–        Склоност кој самоповредување – личноста е во страв да се здебели за да не биде непожелна.

 

Нема лек, но има надеж

Стручњаците наведуваат дека не постои лек за овој проблем, но има надеж. Еве што советуваат лицата кои имаат ваков проблем:

–        Типичните третмани се пристап за откривање и решавање на основните проблеми;

–        Според обликот на проблемите да се одбере терапија која може да биде од помош:

–        Можност за брачна терапија

–        Терапија со антидепресиви

 

Поврзани статии:

Големината сепак е битна!!

Инекција која го засилува оргазмот

Кои пијалоци делуваат како афродизијак

loading...
Loading...