Туристички дестинации кои наскоро може да исчезнат

Loading...

 

 

Доколку планиравте да посетите некои од следниве места, побрзајте бидејќи наскоро на овие места им се заканува уништување. 

 

1. Антарктик

Огромните ледени санти на мраз многу брзо се топат, а нивото на водата се повеќе се зголемува. Луѓето и животните нема каде да живеат, па затоа и се повлекуваат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Венеција

Феноменот 'aqua alta' се повеќе го зголемува нивото на вода во Водниот Град.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Бајкалското езеро

Индустријализацијата, пренаселеноста и претераното изумирање на рибите ја отежнуваат рамнотежата во ова езеро на кое му се заканува исчезнување.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Мртво море

Прашање на време е кога мртвото море ќе се претвори во огромна пустина на сол. Се поголемата потрошувачка на морската вода е причина зошто нивото на ова море се намалува секоја година дури за еден метар. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Малдиви

Нивото на површина на копно на Малдивите е зачудувачки намалено, и чудно е како до сега нивото на море го нема преплавено овој остров. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Големиот корален гребен

Доколку сакате од блиску да го доживеете подводниот свет на Големиот Корален гребен, тогаш треба да побрзате. Овој австралиски рај се бори за опстанок. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Килиманџаро

Врвот на оваа планина е веќе 12 000 години покриено со снег. Меѓутоа со константното зголемување на температурата, сликата што ја паметиме од Килиманџаро наскоро ќе остане само во сеќавање.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Амазон

Како што и се заканува исчезнување на амазонската прашума, ист е случајот и со самата река, која е на удар на постојаната индустријализација и глобалното затоплување.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Погледнете ги и следниве статии:

90 пластични операции за да изгледа совршено

 

 

 

 

Европски куќи со прекрасен ентериер и екстериер

 

 

 

 

Верувате ли во духови?

 

loading...
Loading...