Интересни факти од полето на Географија

Loading...

Најтопло место на земјината топка, најдлабокото езеро. Морски гребени и градови.

 

Прочитајте ја листата од неколку интересни факти поврзани со нашата планета, местата што можеби некогаш сте ги посетиле, доживеале.

–          Финска е позната и како ’’земјата на илјада езера’’ поради 188 000 езера кои се наоѓаат во оваа земја.

–          Се претпоставува дека Данците се највисоки во Европа.

–          Највисокиот мост на светот се наоѓа на Хималаите. Бил изграден од индијската армија во 1982 година и се наоѓа на 5600 метри надморска височина.

–          Во 1819 година, САД ја купиле Флорида од Шпанија, како порамнување на долг од 5 милиони долари.

–          Австралија е единствен континент без ниеден активен вулкан.

–          Бајкалското езеро е најстарото природно езеро на Земјата, кое се формирало пред 20 до 25 милиони години.

–          Звукот што го предизвикуваат Викторијините водопади во Зимбабве е толку силен што се слуша на далечина од 40 милји.

–          Плутон е единствената планета од нашиот Сончев систем која не е посетена од вселенски брод.

–          Истанбул во Турција е единствениот град на светот кој лежи на два континенти.

–          Најголемиот гребен на светот е Големиот корален гребен во североситочниот дел на Австралија. Гребенот е долг околу 2023 километри и се гледа од вселената.

–          Најладното место е Восток на Антартикот каде се измерени – 89 степени во јули, 1983 година.

–          Најтоплото место на земјината топка е Долината на смртта во Калифорнија. Есента, 1922 година измерени се 57.8 целзиусови степени.

 

Погледнете ги следниве статии

 Факти за Храната и Пијалоците

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Skype Lauther Chain – Се насмеавте ли денес?!

 

 

 

 

 

 

 

 Најгледаната фотографија на сите времиња

 

 

loading...
Loading...