Занимливи факти од полето на природа, анатомија, историја

Loading...

Живееме во свет исполнет со безброј информации, легенди, митови, научни докажувања. Богата историја, големи планови и погледи кон иднината. 

Но, кога би оделе подлабоко барајќи информации за нешто што конкретно не интересира, дефинитивно би ја имале приликата да се срентеме со факти кои помалку или повеќе ќе не изненадат. 

Во прилог прочитајте ги неколкуте интересни факти поврзани со човековото тело, историја, природа. 

–          Оризот има 5 пати повеќе ДНА од човекот.

–          Глеѓта од забите е најтврдата супстанца во човековото тело.

–          Морските ракчиња имаат повеќе од 100 пара хромозоми во јадрото на секоја клетка.

–          Колку повеќе се борите за да излезете од жив песок, толку побрзо ќе потонете во истиот. Ако останете неопдвижни и смирени, вашето тело ќе исплови на површината бидејќи е поретко од живиот песок.

–          Познатиот Казанова (Џакомо Казанова) бил библиотекар многу години пред неговата смрт.

–          Во Лондон, за време на гужва, сообраќајот просечно се движи со 13 километри на час.

–          На старост од 4 недели, човечкиот ембрион е помал од зрно ориз.

–          Сонцето е одалечено околу 149 милиони киломерти од Земјата

–          Во текот на својот живот, просечен човек произведува околу 37.854 литри плунка.

–          Карпентер мравките се користат за затварање на рани во Индија, Азија и Јужна Америка.

–          Невожможно е да се кивне со отворени очи.

 

Погледнете ги следниве статии

 Интересни факти од полето на Географија

 

 

 

 

 

 

 Факти за Храната и Пијалоците

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Неверојатни факти за сексот

 

loading...
Loading...