Кои се производите кои може да ги пренесете преку граница, а да не платите царина

Loading...

Постојано сме со двоумењето што може да понесеме за време на нашето патување, на која граница и во која земја што не дозволуваат, за кој производ ќе бидете обврзани да платите царина и што ти уште не.

Во прилог прочитајте ги прописите за дозволен внес и изнес на одредени производи секако според пропишаните и дозволени количини.

·         Алкохол – Дестилирани или алкохолни пијалоци што содржат повеќе од 22% алкохол во себе, како и елитни алкохолни пијалоци со повеќе од 80% алкохол во себе, аперитиви како вина до 2 литри се нештата во во зависност од земјата се дозволени за внес и изнес секако во определена количина и со соодветна годишна возраст.

·         Цигари – Во поголемиот дел од земјите има огромни полемики околку внесувањето и изнесувањето на овој производ. Како и да е количината до 200 цигари или по тежина од 3 грама за секоја цигара по пакување, во некои земји е дозволено или пак внесот на само 50 цигари што би било еднакво на две пакувања цигари.

·         Парфеми – Дозволениот пренос и ослободувањето од царина во поглед на тоалетните води, е возможен само доколку наведениот производ е од 25 до 50 милилитри.

·         Лекови –  Медицинските производи во количина предвидена и неопходна само за лична употреба на сопственикот, со соодветна медицинска документација, како и понекогаш приложената историја на болести се едни од задолжителните прописи со кои би биле ослободени од било какви непријатности и ослободување од плаќање на царина.

·         Храна – Во некои од земјите може да бидете подложени на санитарна проверка за видот на храната која ја носите. Внесот на производи од животниско потекло, односно месо и месни производи, јајца, млеко, сирење, и други останати млечни производи се прехрамбените производи кои може да се дел од вашата храна, како и храната за вашите домашни миленичиња, за која според прописите треба да имате соодветни ветеринарни документи.

·         Хомеопатски производи – Дозволената количина за неплаќање на царина на производите како чаеви, ампули, капсули, масти, креми и сл е ограничено само со едно пакување на било кој горенаведен производ.

·         Дозволено/ограничено количество на парична состојба – Во зависност од земјата за потребите на патувањето ќе бидете во ситуација да на вашата сметка мора да имате соодветна количина на паричен износ како на пример над 500-ни евра, додека од друга страна сте и ограничени во внесувањето и располагањето со  најголемиот износ на парични средства како на пример над 10 илјади евра.

Погледнете ги следниве статии

 Пронашол и вратил 18 илјади, го наградиле само со 100 евра

 

 

 

 

 Facebook ве здебелува

 

 

 

 

 

 Со својата роботска нога искачи облакодер од 103 ката

 

 

loading...
Loading...