Откриена тајната на Стоунхенџ

Loading...

 

Постојат многу научни објаснувања за тоа зошто и како настанал Стоунхенџ, а отфрлени се теориите дека во тоа се вмешани вонземјани или дека овој мегалитен споменик потекнува од древниот Египет.

 

После десет години истражувања, најновата теорија тврди дека Стоунхенџ е изграден уште во каменото доба, а камените столбови претставуваат кланови на различните семејства кои често воделе војни за територијата и религијата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Во потфатот за изградбата на Стоунхенџ, која барала напорна работа, морале да учествуваат илјадници луѓе. Некои морале да поместуваат огромни грамадни камења, да ги обликуваат и да ги креваат во исправена положба. Целата таа работа, во суштина била чин на соединување, бидејќи сите морале да соработуваат и да ги здружат силите”, изјавил професорот Марк Паркер Персон од универзитетот во Шефилд и додал дека токму Стоунхенџ е последниот споменик на културата од каменото доба.

 

Прочитајте ги и следниве статии:

Астероид со големина од околу 50 метри ќе пролета крај Земјата

Верувате ли во духови?

Едномесечно бебе оди и испушта оган од својата уста

loading...
Loading...