Најголемите жени криминалци кои го одбележаа 20-от век

Loading...

Во музејот за правда во Сиднеј се изложени фотографиите на најголемите жени криминалци кои биле во затвор во периодот имеѓу 1910 и 1930 година.

Неверојатните фотографии на жените убијци, бигамистки, дилерки на дрога и сл., од 1920-те години, се дел од вредната колекција на преку 2500 слики, дело кое го создала Саут Вејл полицијата во периодот измеѓу 1910 и 1930 година.

 

 

Жени убијци

·         Doroti Mort (32) била осудена за убиство на својот поранешен партнер др Колд Тозер, кој се обидел да стави крај на нивната врска.

·         Hari Kraford, или поточно Eugenija Faleni, жената која успешно ја играла улогата на машко, притоа венчајќи се со АНи Брикет во 1913 година, за чие и убиство е подоцна обвинета. Овој случај останува како посебен случај во кој жена завела жена притоа венчајќи се со неа и убивајќи ја.

·         Edit Ašton (37) била обвинета за големи измами и проневерување на пари. Како додаток на обвинениата се занимавала и со нелегални абортуси, при кои ги ограбувала жените притоа убивајќи ги со неуспешниот абортус.

·         Alma Smit (34) ја сносила вината за истоименото злосторство, обавување на нелегален абортус, со смртни случаи притоа.

·         Vera Krišton(23) инспирирана од двете наведени жени погоре, се гонела по основа на истите обвинениа, нелегален абортус со смртни случаи.

·         Dženet Vrajt (68) или подобро позната како Ангелот на смрта, била обвинета за убиство на тинејџерка на која исто така и изведувала нелегален абортус.

·         Emili Hemsfort обвинета за убиство на својот сопствен син непосредно после неговото раѓање, но со обвинение дека неможела да се сети како настанал немилиот настан, со што подоцна е и ослобдена од било какви обвинениа.

Дилерки на дрога

·         Fej Votson била упасена во 1927 година, со обвинението на поседување огромна количина на кокаин.

·         Ejmi Li (41) била опишувана како девојка со прекрасен изглед која конзумирала кокаин. Нејзината бледа кожа била доказ за претераното користење на дрога.

·         Ada и Hazel Mekginis, две дилерки на дрога. Тогашните сведоци ја опишувале Ада како една особено злобна личност, со започнување на својот бизнис од дома

Ограбувачки

·         Klara Rendal осудена на 18 месеци затвор бидејќи во полиција пријавила дека нејзиниот стан бил ограбен, притоа исчезнувајќи и многу вреден накит. Подоцна полицијата го пронашла накитот во блиската златара, во која што претходно Rendal го имала продадено.

·         Elizabet Rudi обвинета за грабеж на станот на Андреја Фолија. За ова дело добила 12 месеци затвор.

·         Džesi Longford познат крадец на полицијата. Често била апсена поради кражби во продавниците.

·         Eni Metjus била уапсена во 1924 година поради обвинение за локална кражба.

·         Doris Pul се товарела со обвинение за кржба на накит и гардероба. Во северен Сиднеј имала слично обвинение, па и затоа судот ја осудил на вкупно 6 месеци затвор.

·         Džen Vilson (23) обвинета за кражби на вредни предмети. Била осудена на година дена затвор.

·         Elizabet Singlton или подобро позната како локална проститутка. Била уапсена во 1927 година, кадешто притоа за нејзиниот престој во затворот нема никакви податоци.

·         Adelin Kuk бигамистка која во тоа време била истовремено со двајца мажи во брак.

 

Погледнете ги следниве статии

 Кои се најголемите нарко-босови на сите времиња?

 

 

 

 

 

 Кои се производите кои може да ги пренесете преку граница, а да не платите царина

 

 

 

 

 Во Русија поставена кутија за оставање на непосакуваните бебиња

 

 

loading...
Loading...