Интересни факти 3

Loading...

Листа на факти кои можеби не сте ги знаеле и нема да ви послужат нешто посебно, но ќе ве нахранат со некоја информација.- Ајкулата е единствената риба која може да трепне со двете очи.

 

– Сите часовници во филмот Ефтини Приказни (Pulp Fiction)се наместени на 4:20 часот.

-Нема збор во англискиот јазик кој се римува со month, orange, silver и purple (месец, портокал, сребро и виолетово)

– Сите 50 американски државе си напишани на банкнотата од 5 долари на страната каде е споменикот на Абрахам Линколн

– Мачката има 32 мускули во секое уво.

 

– Медот е единствената природна храна која се прави без да се уништи друг вид на живот.

 

– На бизнис картичката на Ал Капоне пишувало дека е продавач на мебел

– Првата човечка PEZ глава(се секавате на бомбоните) е таа на Бетси Рос, жената која го сошила првото американско знаме.

– Монетата од 10 центи има 118 вдлабнатинки по работ.

 

– Невозможно е да кивнеш со отворени очи.

– Името ОЗ во “Волшебникот од ОЗ“ се добило кога креаторот Френк Баум се загледал во фиоките за документи каде на една фиока пишувало A-N а на друга O-Z.

– Просечно се заспива во рок од 7 минути.

– Има 336 вдлабнатинки на голфско топче.

 

– “Stewardesses” е надолгиот збор кој можете да го искуцате на тастатурата само со левата рака.

– Единственото домашно животно кое не е споменето во Библијата е мачката.

– Златната риба има меморија од 3 секунди.

 

– Мајк Џордан заработува од NIKE годишно повеќе пари одколку сите фабрики на NIKE во Малезија.

 

– Најдолгиот топографски поим кои сеуште е во употреба е рид во Нов зеланд Тaumatawhakatangihangaoauauotam-eteaturipukakapikimaungahoronukupokai-whenu a kitanatahu

– 1 во 2.000.000.000 ќе доживее да прослави 116 роденден.

– Мачката не може да ја движе вилицата странично.

– Реченицата “ The quick brown fox jumps over the lazy dog” ја користи секој буква од англиската алфабета.

 

– 111.111.111 x 111.111.111 = 12.345.678.987.654.321

– Зборот Џип доаѓа од инцијалите на генералното возило во Амриканската армија – General Purpose vehicle (G.P).

– Името Венди е прв пат употребено во цртанот Петар Пан на Дизни.

– Слоновите се единствени цицачи кои не можат да скокаат.

 

Прочитајте ги и следниве статии:

10 интересни факти кои сигурно не ги знаете

Неколку Кока Кола факти

Факти за цигарите: Што е лошо, а што е добро

loading...
Loading...