Интересни, но помалку бизарни фобии

Loading...

Фобиите се честа и најраспространета појава кај голем дел од луѓето.

Голем дел од називите кои се користат за определени стравови или фобии се и не така многу познати, дури некогаш и хумористични, па дури и несфатливи.

Во прилог прочитајте кои се дел од најчестите фобии помеѓу луѓето.

·         Метрофобија – ваквите личности патат од страв од поезија.

·         Кцоколатофобија -мошне невообичаена но сепак присутна фобија којашто претставува страв од чоколадо и разни чоколадни задоволства

·         Аморафобија – страв од љубов. Фобија за која се верува дека е измислена, но сепак постои и верувањето дека луѓето кои се плашат од сериозни врски патат од оваа таканаречена фобија

·         Антрофобија – страв од цвеќиња

·         Кериофобија – или страв од свеќи. Главоболките предизвикани од премногу силни хемиски миризби како и изгорениците од топол восок, може да бидат добро објаснување за овој вид на фобија

·         Орнитофобија – страв од птици

·         Филематофобија – страв од бакнување. Секој кој го имал искуството да биде жртва на лош бакнувач, ќе може да ги разбере сите оние кои патат од оваа фобија

·         Афенфосмофобија или хамефобија- личности кои се осамени и поради нивните фобии тие не дозволуваат никој да дојде во допир со нивната кожа

·         Панофобија – страв од се. Клиничка состојба позната как неодреден страв во која болниот константно се плаши од нешто

·         Фобофобија – страв од страв. Оние кои патат од оваа фобија се во постојано ужаснување дека би можеле да бидат во секој момент уплашени од нешто

·         Еритрофобија – или страв од црвенеење, најчесто застапена кај срамежливите луѓе

·         Итифалофобија – страв од ерекција. Личности кои константно се плашат од својот најдобар другар да не стане спремен за акција во моменти кога не треба

·         Анултафобија – луѓето кои се плашат од самата помисла дека би можеле да останат сами до крајот на својот живот

·         Апипофобија – страв од пчели

·         Arachibutyrophobia (фобија наменета само за граѓаните на Америка) – страв од путерот од кикиритки да не ви се залепи на непцата

 

Погледнете ги следниве статии

 Златно задоволство: Најскапиот вибратор e направен од 24-каратно злато

 

 

 

 

 Целото тело му е прекриено со тетоважи од Втората светска војна

 

 

 

 

 Занимливи факти од полето на природа, анатомија, историја

loading...
Loading...