Кафе – нешта кои не сте ги знаеле

Loading...

52% од Американците пијат кафе.
1 Ар (10 метри квадратни) од кафе дрва произведува 4.500kg кафе зрна. Таа бројка е еднаква на 900kg зрна после обработката.
Едно научно истражување на Универзитетот во Калифорнија откри дека пареата од една шоља кафе содржи исто количина на антиоксиданси колку 3 портокали. Анти оксидансите соджат хетероциклички елементи кои спречуваат рак и срцеви заболувања.
Се верува дека додавањето шеќер во кафето започнало во во 1715 година во дворецот на Крал Луи 14ти, францускиот монарх.
Реклама за кафе во Лондон 1657 година тврдела дека пијалокот е одличен лек против болка во зглобовите и други болести.
Откако ќе се отстрани кофеинот од кафето, фабриките не го фрлаат туку го продаваат на фармацевски компании. 

После печењето на зрната, за време на нивното ладење тие испуштаат околу 700 хемикалии кои ја прават нивната специфична арома.
Едно дрво кафе Арабика може да произведе 340g кафе во годината во зависност од почвата и климата.
Австралијанците конзумираат 60% повеќе кафе во однос на чајот. Бројка која е зголемена шест пати од 1940 година.
Beethoven беше познат како љубител на кафето кој секогаш броел точно 60 зрна кафе за една негова доза на пиење.
Исто како виното, експерите тврдат дека кафето кое е неколку години старо е по квалитетно; нормално ако е соодветно складирано.
Пред да биде отворено првото Француско кафуле во доцните 1970, кафето било продавано на тезги низ Европа од страна на Арапите.
Една третина од светското производство на кафе е во Бразил.
Рачното мелење на кафе во средната класа во САД почнало во 1850 година.
Интернационалниот Олимписки Комитет го смета кафето како нелегална субстанца за спортистите. Доколку спортистите покажат повеќе од 12 микрограми кафеин на милиметар урина може да им биде забрането учество на Олимписките игри. Оваа ниво се постигнува со пиење на околу 5 филџани кафе.
Цитронот се додава во кафето веќе неколку стотици години.
Кафето како лек го има достигнато својот врв и своето дно во XVII век во Англија. Како лек за болните се користело мешавина на кафе, загреан путер, мед и зејтин. Подоцна чајот го заменил кафето како национален пијалок.
Зрната кафе се слични како зрната на грозјето; на нивниот квалитет влијае температурата, квалитетот на почвата, надморската висина, дождот и др.
Кафето се одгледува за комерцијални цели во повеќе од 45 земји низ светот.
Околу 400 милијарди чаши кафе се пијат во светот низ целата година.
Кафето најпрво е познато во Европа како Арабиско Вино.
Кафето е светска трговска стока број два, веднаш после нафтата.
Доколку зрната кафе се тврди, тоа е знак дека се одгледувани на над 1.500 метри надморска висина.
Ледено кафе во козерва е популарно во Јапонија од 1945 година.
Ако го сакате кафето благо, препорачливо е да користете зрнест шеќер одколку шеќер во прав; побрзо го засладува. Други засладувачи на кафе освен шеќерот не се препорачливи зошто го менуваат вкусот на кафето.
Во Италија, еспресото се смета како дел од секојдневниот живот така што цената ја регулира владата.
 

Во XVI век, Турските жени имале право да се разведат од сопругот доколку тој не бил способен да снабдува со кафе.
Во последните 3 века, 90% од луѓето кои живеат во западниот свет се имат префрлено од чај на кафе.
Во 1763 година, во Венеција имало 200 продавници за кафе.
Во почетокот на 17 век е отворена првата кафе мелница во Лондон.
Италиjанците на пијат еспресо за време на оброкот. 
Италија има над 200.000 кафeтерии и бројката уште расте.
Jamaica Blue Mountain се смета за најдоброто кафе на светот.
Јапонија е на 3 место во светот во конзумирање на кафе.
Голема доза на кафе може да биде смртоносна. Десет грама конзумирани во период од 4 часа се способни прекинат човечки живот.
Лате (Latte) е италијански збор за млеко. Ако побарате лате во Америка ќе добиете кафе со млеко, а ако побарате лате во Италија ќе ве послужат само млеко.
Додавањето млеко во кафето станало популарно во 1680те кога Француски физичар ја предложи комбинацијата за медицински цели.
1ви Октомври е Ден на Кафето во Јапонија.
Само 20% од бербата на кафе се смета за премиум и за најквалитетно кафе.
 
 Кафето треба да е црно како пекол, јако како смрт и слатко како љубов – Турска поговорка.52% од Американците пијат кафе.
1 Ар (10 метри квадратни) од кафе дрва произведува 4.500kg кафе зрна. Таа бројка е еднаква на 900kg зрна по

loading...
Loading...