NASA ја пронајде најдалечната галаксија до сега

Loading...

На оваа слика, далечната галаксија е претставена како што изгледала пред 13.3 милијарди години. Се работи за феноменална слика за почетоците на нашиот универзум, со оглед на тоа што се верува дека The Big Bang се случил пред 13.7 милијарди години. Сликата од MACS0647-JD претставува слика од универзумот кога бил стар “само” 420 милиони години.

Од NASA велат дека ги употребиле телескопите Hubble и Spitzer за да ја добијат оваа слика. Веруваат дека ова е најдалечната галаксија која ја пронашле до сега, а таа е многу помала од нашата галаксија, Млечниот Пат. 

loading...
Loading...