Кои од светските познати брендови не трујат со хемикалии?

Loading...

Според едно канадско истражување на пазарот, денес во светот неколку од најпознатите брендови кога станува збор за гардеробата, користат неприродни материјали и се опасни по нашето здравје и теле пред се. Нивното истражување на неколку примерока од гардероба, на неколку брендови покажало дека светски познатиот бренд Бенетон и Левис, се двата бренда кои користат најштетни материјали, создадени по вештачки пат. 

Од Канада предупредуваат дека најголем дел од материјалите од кои е создадена целата линија на гардероба за деца, но и за возрасни Бенетон и Левис, се вештачки и синтетички полни со тешки хемикалии кои можат сериозно да му наштетат на нашето тело. Според нив, од штетен материјал нашето тело може да добие алергија или осип од црвени точки, а тоа секако не е добро за репутацијата на овие два светски бренда во оваа индустрија.

 

По ваквиот апел во Канада, се огласија и двата главни директори за продажба на двата ланци на бутици во светот и укажаа дека овие информации се шпекулации и се пуштени во јавноста со цел, да им наштетат на овие две толку профитабилни компании.

Материјалите кои според истражувањето, биле користени се полни со индустриска синтетика и бои, кои најмногу можат да и наштетат на нежната детска кожа. На вас е да процените дали е ова вистина или шпекулација. Најдобро ќе откриете преку некое ваше парче од овие два бренда.

loading...