Оптички трик за мерење на стресот

Loading...

Јапонскиот професор по психологија Акијоши Китаока смисли брз оптички тест за мерење на стресот според сликата на ''ротирачка змија''.Според овој тест, ''ротирачките змии'' стојат совршено мирни за мирните и опуштени луѓе, додека се движат за оние кои се уморни и под стрес. Во случај змиите да се движат со голема брзина, тогаш на таа личност и е потребна стручна помош. Китаока во 1991 година стана доктор на науки во полето на оптички илузии и визуелни перцепции на геометриски облици, кои се во различна боја, различна брзина и слично.

 

Ајде да видиме колку од вас се под стрес, а колку живеат опуштено…

loading...