Трослојниот десерт познат како магичен колач стана хит на Интернет, а неговата привлечност лежи во фактот што за неговата подготовка не треба посебни состоки и техники.
Она што го чини поинаков од останатите колачи е тоа што мекото тесто се пече на ниска температура, поради што се создаваат два слоја: густ,мек базен слој и кремаста средина.
Ние ви го претставуваме основниот рецепт, но вие можете да епспериментирате и да додадете чоколадо, лимон, различни ликери и слично.
Состојки:
4 јајца
120 гр шеќер
1 лажичка екстракт од ванила
115 гр стопен или ладен путер
95гр брашно
400 мл топло млеко
Подготовка:
Жолчките изматете ги со шеќерот мешајќи додадете ја ванилата и путерот, потоа брашното и на крај постепено додавајте го млекото. Во смесата потоа додадете ги претхотно имзатените белки.
Смесата ставете ја во калап и печете на температура помеѓу 160 и 175 степени. Оставете да се пече од 40 до 70 минути. Оставете го колачот да се лади барем три часа. За декорација посипете со шеќер во прав.