За вистинските ГУРМАНИ: Пилешко на скара!

Има без­број на­чи­ни ка­ко да го под­го­тви­те пи­ле­шко­то ме­со. Во сос, во та­ва, мо­же да го пол­ни­те или, пак, да го ма­ри­ни­ра­те со раз­ни за­чи­ни. Мо­же да го на­пра­ви­те на ска­ра, но и во та­ва. Ние ви пред­ла­га­ме да го пе­че­те во ре­бре­ста та­ва, а да го ма­ри­ни­ра­те со ли­мон.Со­стој­ки:
400 гра­ма пи­ле­шки гра­ди
2 ли­монa
2 чеш­ни­ња лук
Ки­тка маг­до­нос
Сол, црн пи­пер
Мас­ли­но­во мас­ло
Под­го­то­вка:
Пи­ле­шки­те гра­ди ис­чи­сте­те ги од жи­ли и исе­че­те ги на тен­ки пар­чи­ња. Сит­но исеч­кај­те го лу­кот, па со не­го истриј­те го ме­со­то, кое ве­ќе сте го исек­ле на пар­чи­ња. Из­миј­те го ли­мо­нот и по­тоа ис­це­де­те сок.
Во по­се­бен сад по­ме­шај­те го мас­ли­но­во­то мас­ло со со­кот од ли­мон. Со оваа ма­ри­на­да пре­леј­те го пи­ле­шко­то фи­ле. По­тоа фи­ле­то со ма­ри­на­да­та тре­ба да по­сто­јат во по­кри­ен сад нај­мал­ку по­ло­ви­на час. Ако е по­треб­но, по­вре­ме­но пре­вр­те­те ги во са­дот пар­чи­ња­та ме­со за до­бро да се на­то­пат во ма­ри­на­да­та.
Исеч­кај­те го лу­кот. На ре­бре­ста­та та­ва ста­ве­те дел од со­др­жи­на­та за ма­ри­на­да и по­тоа пр­же­те го фи­ле­то од се­ко­ја стра­на сѐ до­де­ка не до­бие бо­ја. По­тоа сер­ви­рај­те го на топ­ла чи­ни­ја, а се­кое пар­че пре­леј­те го со сос во кој се пр­же­ло пи­ле­шко­то фи­ле. По­тоа ис­це­де­те свеж сок од ли­мон, до­дај­те сол и црн пи­пер и на крај по­си­пе­те го со сит­но сеч­кан маг­до­нос.
Со фи­ле­то мо­же да сер­ви­ра­те ва­рен ориз или сит­на те­сте­ни­на, ко­ја, исто та­ка, мо­же да ја пре­ле­е­те со со­сот во кој се пр­же­ле пи­ле­шки­те гра­ди.Со­стој­ки:
400 гра­ма пи­ле­шки гра­ди
2 ли­монa
2 чеш­ни­ња лук

Пронајдете не на следниве мрежи: