Вкусен и лесен летен ручек…Состојки:
450г тестенини
2 шолји парчиња варено пилешко
2 лажици маслиново масло
Половина шолја исецкан млад кромид
Поглема црвена пиперка
200мл павлака за готвење
5 лажици брашно
2 чешниња лук
Рендана кора од лимон
Босилек, сол и бибер
Подготовка:
Измешајте ги во сад пилешкото, ренданата кора од лимон и зачините, па ставете во фрижидер. Тестенините сварете ги и исцедете. Во поголемо тавче, загрејте маслиново масло на средна температура и ставете го пилешкото од фрижидерот, кромидот и црвената пиперка. Динстајте додека пиперката и кромидот не омекнат, па додадете лук и намалете ја температурата. Додадете павлака за готвење и брашно. Мешајте додека смесата не стане мазна, па оставете малку на оган додека се згусне. Сосот со пилешкото прелијте го преку тестенините.Состојки:
450г тестенини
2 шолји парчиња варено пилешко
2 лажици маслиново масло
Половина шолја ис