Ручек на БРЗ и едноставен начинСостојки:
Околу 350-400 гр листови за лазањи (зависи од големината на тавата)
400 гр шунка
300 гр гауда (или некое ваше омилено сирење или кашкавал)
150+50 гр за посип пармезан
700 мл млеко
5 лажици брашно
прстофат вегета, сол, бибер, мускантно оревче
Подготовка:
1. За бешамелот во ладно млеко разматете го брашното да биде без грутки, додадете сол, вегета, бибер и мускантно оревче. Ставете на тивок оган и мешајте. Кога ќе проврие додадете го пармезанот.
2. Ставете масло во огноотпорен сад, ставете ред лазањи, па бешамел, шунка и рендан кашкавал или сирење. Редете додека состојките не се потрошат. Горната кора премачкајте ја со бешамел и посипете со уште малку сирење и со оние 50 гр пармезан.
3. Печете околу 20 минути во претходно загреана рерна на 200С.
Најдобро оди со зелена салата. Состојки:
Околу 350-400 гр листови за лазањи (зависи од големината на тавата)
400 гр шунка
300 гр гауда (