Оваа билка сигурно не сте ја виделе на полињата – расте како трева, а го привлегува вниманието со својата светлосина боја. Многумина денес не ни паметат дека токму од чикорија не толку одамна се правеше одлично бело кафе.Чикоријата е многу здрава билка која веќе со векови се користи како природен лек.
Ги ублажува дигестивните проблеми, вклучувајќи ги и металоиди, бидејќи содржи инулин кој е силен пробиотик.
Исто така, го намалува нивото на лош холестерол во крвта и затоа го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Таа има анти-воспалителни својства кои работат за намалување на болката во артритисот, а исто така помага при губење на тежината.
Ова растение е добар седатив, така што се препорачува за оние кои имаат проблеми со спиењето.
Исто така е одличен извор на минерали и витамини и содржи цинк, магнезиум, манган, калциум, железо, фолна киселина, калиум и витамини А, Б6, Ц, Е и К.
Како замена за кафе, се користи коренот на цикорија, додека листовите се специјалитети во кујните ширум светот, иако нивниот вкус е прилично горчлив.
Се употребува во италијанската, шпанската, грчката и турската кујна. Во Италија најчесто се користи како додаток на тестенини, а во другите кујни оди главно со месо.Чикоријата е многу здрава билка која веќе со векови се користи како природен лек.