Во овој период сливите ги има во изобилие, па е вистински момент ова нискокалорично овошје да го искористите во својата исхрана.Додека во останатиот период од годината можеме да ги јадеме во различни други облици (пекмез, суви сливи…) сега е вистински момент да си угодите себеси со сочни свежи сливи кои ги има кај нас во изобилие.
Еве само неколку причини после кои не би требало да размислувате многу за тоа дали се сливите добри за вас:
Сливите се едни од најдобрите нискокалорични овошја со многу мал гликемиски индекс. Такашто, наспроти својот сладок вкус, сливите нема да предизвикаат качување на нивото на шеќерот во вашата крв.
Тие содржат и незанемарлива количина витамин Ц кој ја поттикнува борбата на организмот со инфекциите и го зголемува нивото на апсорпција на железото од храната заради што имаме повеќе енергија.
Фенолските состојки на сливите, како што се процијанидин, неохлорогенска киселина и кверцетин, ги намалуваат воспаленијата и помагаат при неутрализацијата на кислородот кој може да ги оштети нашите клетки.Додека во останатиот период од годината можеме да ги јадеме во различни други облици (пекмез, суви сливи…) сега е вистински момент да си уго