Оваа храна МОРА ДА ЈА ИСФРЛИТЕ од вашето мени- Еве што може да ви предизвика!

Некои намирници навистина лошо влијаат на здравјето, а исто така можат и негативно да влијаат на спортскиот тренинг и формата. На преработената храна е многу тешко да се каже не, бидејќи цените се навистина достапни за сите а и доста примамливи. Поради тоа и сите ние не размислуваме многу за последиците на нашето здравје од конзумирањето на таквата храна…
Која навистина може многу на ни наштети!
Затоа, задолжително исфрлете ја оваа храна од вашиот оброк…
Маргарин
За разлика од маснотиите кои се прават од млекото, маргаринот се добива од билни масла. Во преработката доаѓа до создавање на трансмасните киселини кои постигнуваат процеси на воспаленија во телото, и зголемување на ризикот од кардиоваскуларни болести, а дури и ризик од рак. Значи, дефинитвно ова е една од најлошите намирници кои лошо влијаат на нашето тело.
Сувомеснати производи
Салама, сланина, виршли и други сувомеснати производи се само дел од намирниците кои предизвикуваат нагло здебелување полно со хормони и антибиотици. В процесот на преработка на ваквото месо уште се додава и вештачки вкус, боја, соли и конзерванси. Механички одвоеното месо обично се преработува под екстремен притисок и топлина, поради што се губат нитратните вредности.
Овошје и зеленчук од конзерва
Најпознатиот извор на драгоцениот ликопен и други важни хранливи состојки е доматот. Но ако се купува во конзерва, сите негови вредности паѓаат буквално во вода. Конзервираната храна содржи штетни состојки како BPA, а него најмногу го има во сокот од домат бидејќи поради својата киселост предизвикува испуштање на BPA, од ѕидовите на конзервата. Затоа најдобро е да се јаде свеж домат или оној од стаклена амбалажа.
Пржени грицки
Грицките сосдржат многу соли, калории и конзерванси. сиромашни се со нитратни вредности и влакна поради што го успоруваат варењето на храната. Пуканките кои се подготвуваат во микро рерната содржи соединение на PFOA, кое тера да јадете повеќе пуканки и штити од лепење за кесичката а прелиминарните студии на луѓето ги поврзале тие хемикалии со неплодноста, ракот на белите дробови и тестисите.
 

Готови колачи
Освен нивото на сол и шеќер можат да содржат и трансмасти кои се додаваат во храната поради поголема исплатливост. Трансматите исто така го продолжуваат и рокот на траењето и ја подобруваат нивната текстура. Различните врсти на крофни и останати теста не би требало да се наоѓаат на менито. Поголемиот дел од крофните содржарт и околу 40 отсто на хридрогенизирани масти, што е најлоша врста на масти која може да се внесе во организмот. Тие доведуваат до заболување на срцето и мозокот а исто така и до појава на рак!
Газирани сокови
Тие содржат голема количина на шеќер во течен облик, кој е докажано најлошиот облик на конзумирање на шеќер. Освен тоа содржат и разни штетни соединенија како боја и конзерванси. Исто така содржат и киселни. Потребни се повеќе од 30 чаши вода за да се неутрализира киселината од една Кока – Кола на пример. Остатоците од киселините можат да бидат доста штетни за бубрезите со оглед на тоа дека бубрезите мораат да ги филтрираат.
АлкохолПрекуумереното конзумирање на алкохолните пијалоцу никако не одат заедно со тренирањето и здравиот начин на живот. Слично како и со останатите пороци, треба умерено да се конзумира алкохол, бидејќи може да се дојде до бројни проблеми во организмот.На преработената храна е многу тешко да се каже не, бидејќи цените се навистина достапни за сите а и доста примамливи. Поради тоа и сите ние не раз

Пронајдете не на следниве мрежи: