Дали јајцата треба да ги чувате во фрижидер или на собна температура?

Многумина се прашуваат дали е добро што ги чуваат јајцата во фрижидер или сепак е подобро тие да бидат изложени на собна температура. Според новото истражување ако јајцата се чуваат на собна температура, а се оштетени односно напукнати на било кој начин тие може да развијат бактерија во воздухот која може да биде штетна за луѓето. 
Поради немањето на осцилација во воздухот во фрижидер е најидеалното место за чување на јајцата. Дури и оние јачарници кои ги продаваат јајцата на собна температура прават голема грешка бидејќи на некои може да им продадат расипани јајца. 
Исто така, важно е да се напомене дека доколку јајцето се чува во фрижидер, а на било каков начин претходно се расипало, тоа нема да ја промени ниту бојата, ниту миризбата или формата, па затоа е препорачливо поголема внимателност при употребата на јајцата, како и местото од каде ги купувате. 
Од направените истражувања се покажало дека доколку ги чувате јајцата на собна температура и тие се расипуваат и буквално се распаѓаат, па посекако ќе приметите дека се расипани и не се за јадење. 
Затоа, чувајте ги јајцата во фрижидер и внимавајте од каде ги купувате. Според новото истражување ако јајцата се чуваат на собна температура, а се оштетени односно напукнати на било кој начин тие може да развијат бактер

Пронајдете не на следниве мрежи: