Сувите сливи ја забавуваат атеросклерозата?

Сливите (суви или свежи) се богат природен извор на голем број на нутриенти како калиум, хранливи влакна, витамини К и Ц, а во трагови може да се најдат магнезиумот, железото и борот.Сите овие корисни нутриенти се јаки антиоксиданси, кои се борат против слободните радикали кои може да ги оштетат клетките на ткивата и органите и да го нарушат здравјето. Сувите сливи ги уништуваат слободните радикали во крвта, а колку помалку слободни радикали, толку повеќе здравје. Во било кој облик, сливата е богата со единствени фитонутриенти, неохлорогенски и хлорогенски киселини. Овие супстанции се класифицираат како феноли, а нивната улога на антиоксиданти во борбата против слободните радикали е потврдена во повеќе научни истражувања. Прочитајте повеќе на najadise.mkСите овие корисни нутриенти се јаки антиоксиданси, кои се борат против слободните радикали кои може да ги оштетат клет

Пронајдете не на следниве мрежи: