Мераклиски пилешки ражничиња

 

500гр пилешки стек, немариниран
за маринада
1 лажица маслиново масло
1 лажиче сенф
1/2 лажиче оригано
1/2 лажиче свежо мелен бибер
1/2 лажиче зачин
20 ленти танко сечена сланина
стапчиња за ражничи
1 лажиче масло
100мл вода, или може и бело вино

Прво измиеното пилешко месо го сечиме на коцки.
Во еден сад ги соединуваме маслото, сенфот, зачините.
Ги додаваме коцките пилешко месо, промешуваме, за секоја коцка да се обложи со маринадата.
Може да се додаде кари и некоја капка лимон.
Оставаме во фрижидер на 1 час.
Земаме лист сланинка, ставаме коцка маринирано пилешко месо и завиткуваме како мала сармичка.
Постапката е иста со целиот материјал.
На мали стапчиња за ражничи ставаме по 3 парчиња.
Ги ставаме во мала ростер тава во која ставаме малку масло и вода.
Печиме на 200 степени околу 30 минути, односно да зарумени сланинката, а внимаваме да не се пресуши пилешкото месо, треба да биде сочно.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.