Три грешки кои ги правите кога подготвувате компир

Овие три грешки за време и по подготовката на компирот речиси сите ги прават
Варење на излупен компир
Варен под лушпа, компирот успева да сочува дури третина од количината на витамин Ц, додека печен во целост останува хранлив. Освен тоа кората на компирот содржи флуор, кој ги чува забите и спречува кариес.
Кога не можете да го избегнете лупењето направете го тоа, но отстранете само минимален слој.
Замрзнување јадења со компир


Свеж компир или јадења кои содржат компир не е пожелно да ги замрзнувате. На температура под нулата, скробот се претора во шеќер и станува штетен. Дрвени кутии сместени во темни и суви простории се идеални за чување на компирот.
Подгревање на компирот
Компирот веќе е термички обработен и не би требало да се подгрева бидејќи на тој начин ја губи својата нутритивна вредност. Во самото срце на компирот при подгревање доаѓа до ослободување на теѓки метали, односно токсичен соланин.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.