Традицијата за додавање пипер во кафето настанала пред многу векови, кога арапските трговци смислиле како да ги печат зрната кафе со пипер за да ги зачуваат вкусот и аромата подолго. Подоцна се покажа дека пиперот, покрај „зачувување“ на вкусот на кафето, има и други придобивки за организмот.
Кафе со пипер: Зошто треба да го пробате овој пијалак?
Зошто е корисно кафето со пипер?
Зајакнувачките својства на кофеинот се подобруваат неколку пати ако додадете пипер. Кофеинот ја подобрува циркулацијата на крвта, обезбедува оксигенација на мозокот и ја подобрува концентрацијата. Покрај тоа, тандемот кофеин и пипер ја активира краткотрајната меморија, што го олеснува запомнувањето на голема количина информации.
Кафето и пиперот се богат извор на антиоксиданти. Тие го штитат телото од оштетување на слободните радикали, ги спречуваат воспалителните процеси во телото, го забавуваат стареењето, спречуваат формирање брчки, ја подобруваат состојбата на кожата и ја штитат од штетните ефекти на ултравиолетовото зрачење.
Комбинацијата на кафе и пипер го стимулира производството на хормонот на среќата, серотонин, исто како чоколадото, но содржи минимална количина калории.
Освен пипер, во кафето може да додадете чили, но експертите препорачуваат да не пиете такво кафе ако страдате од гастроинтестинални заболувања.
Како да подготвите кафе со пипер?
Потребни состојки:
4 лажички мелено кафе
половина лажичка мелен пипер (црвен или црн)
цимет, каранфилче, морско оревче по вкус
Измешајте ги сите суви состојки, прелијте ги со половина литар вода и варете додека не се појави пена.
Турете го кафето во шолји и уживајте во богатиот вкус!