Велигденските венци припаѓаат на традиционалната храна за време на празниците и заземаат посебно место на велигденската трпеза. Лесни се за правење и се многу вкусни.
Од едно тесто можете да направите неколку помали венци или еден голем, сето тоа е прашање на вашата организација.
Состојки:
25 гр свеж квасец
2 лажички шеќер
200 мл топло млеко
2 јајца
100 мл масло
малку кора од лимон по желба
580-630 гр брашно (T400 меко)
7 варени јајца
1 јајце за обложување
сусам по желба
Подготовка:
Измешајте квасец, шеќер и млеко и оставете да се активира (2 минути). Потоа додадете јајца, масло, кора од лимон, промешајте и постепено додавајте брашно и сол. Измесете меко тесто. Намастете го тестото, покријте го и оставете го на топло да се дуплира во големина, околу 45 минути. Измесете го потоа тестото и поделете го на два еднакви делови.
Поделете ја првата половина на 8 дела, а потоа истегнете 2 во форма на валјак на околу 30 см и формирајте плетенки, а потоа направете круг со празнина во средината. Направете го тоа на малку подмачкана површина. Направете го истото со преостанатите 6 дела. Треба да добиете 4 колачи.
Поделете ја другата половина од тестото на 2 дела, а потоа обликувајте ролна долга 60 см и направете плетенка, а потоа круг со празнина. Наредете во плех обложен со хартија за печење и притиснете ги варените јајца. Ако ставите обоени јајца, тие треба да бидат обоени во кромид, чај или во храна.
Покријте со филм за храна и оставете го 15 минути. Потоа премачкајте со изматено јајце и посипете семе од сусам. Печете на 200 ° C околу 30 минути.