Подготовката на смесата за палачинки треба да биде една од наједноставните потфати во кујната, но колку и да изгледа едноставна подготовката на смесата, има чести дискусии за мали трикови што ќе обезбедат меки и вкусни палачинки. Овие трикови обично се поврзани со индивидуални состојки или процедури при подготовката, колку време смесата за палачинки треба да „стои“ и како да се пече смесата.
Иако состојките и подготовката се разликуваат во зависност од потеклото на рецептот за палачинки, некои правила се универзални и важат за сите можни рецепти за подготовка на овој специјалитет.
За почеток, треба да ги подготвите сите состојки што ќе ги користите – јајца, брашно (најдобро е да измешате меко и остро бело брашно), млеко, минерална вода, малку сол, лажичка рум, малку изрендана кора од лимон , половина лажичка шеќер и една лажичка масло. Количините на јајца, млеко и брашно можат да бидат „едукативни“ до одредена мера, а во просек 250-300 гр брашно се користат за 2 јајца со средна големина. Еден од триковите во состојките е количината на јајца, поголема количина на јајца може да резултира со „тешки“ палачинки, а вие сакате да го избегнете тоа.
Редоследот по кој се додаваат состојките
Кога ја подготвувате смесата, прво додадете го јајцето што треба да го изматите. Во некои рецепти, ќе ја видите и препораката за одвојување на жолчки од белки, сепак, ова почесто се однесува на подебели палачинки, како што се американски палачинки, на кои им се додава шеќер и путер. За нашата домашна верзија на тенки и меки палачинки, потребно е да запенат целите јајца, а потоа да се додаде млеко и повторно да се меша.
Потоа додадете го брашното кое треба да се додаде околку колку што смесата треба да е многу густа и таквата смеса треба добро да се измеша со жица за матење со цел темелно да се хомогенизира и да се избегне формирање грутки. После тоа, смесата се разредува со минерална вода до саканата густина. Не мешајте ги состојките енергично затоа што ја кршите нивната структура, само треба добро да ги поврзете. Исто така, никогаш не користете стапен-миксер, а доколку користите обичен, поставете го на најмала брзина откако ќе додадете брашно. Со овој рецепт, палачинките секогаш ќе успеат, ќе бидат вкусни, меки и воздушни.
Мали додатоци, големи трикови
Мали, но важни додатоци се рум, сол, шеќер и малку масло, и нема да штети малку кора од лимон. Аматерските готвачи исто така знаат дека нај воздушните и најмеките палачинки мора да се направат со додавање на газирана минерална вода богата со бикарбонат. Иако газираната минерална вода е кисела по својата pH вредност, таа всушност делува алкално поради изобилството на бикарбонатот што го содржи.
Натриум бикарбонат, или популарно сода бикарбона, е основната состојка на прашокот за пециво. Затоа, меките, воздушни и крцкави палачинки се скоро незамисливи без минерална вода. Додавањето рум во тестото што се пече во масло, освен што обезбедува посебна арома и мирис, исто така гарантира дека палачинките нема да апсорбираат непотребно масло. Мал додаток на сол ќе ја зајакне мрежата на глутен и на тој начин ќе обезбеди подобра конзистентност на печеното тесто. Додавањето шеќер обично е карактеристично за рецептите за слатки палачинки, а понекогаш и обичниот шеќер можете да го замените со ванилин шеќер.
Состојки за палачинки
2 јајца
250 гр брашно (половина меко и полуостро)
350 мл млеко
1 дл минерална вода
малку сол
рендана кора од половина лимон
1 ванилин шеќер
Подготовка на палачинки
1. Во голем сад изматете ги целите јајца, додадете го млекото, па промешајте повторно
2. Потоа, постојано мешајќи со жица, додајте го брашното додека не ја потрошите поставената количина
3. Додадете минерална вода и измешајте сè добро додека не добиете хомогена смеса
4. Сега додадете лимон (рендана кора од лимон), рум по желба (дефинитивно препорака да ставите), па ванилин шеќер и сол
5. Измешајте сè добро и оставете ја смесата за палачинки да отстои 10 минути
6. Во меѓувреме, добро загрејте ја тавата за палачинки (по можност со нелеплива основа)
7. Премачкајте ја топлата тава со многу малку масло
8. Пржете ја едната страна околу 30 секунди (додека златно не порумени), превртете ја и продолжете да ја пржите другата страна на палачинката околу 20 секунди.