8 специјалитети кои мора да ги пробате во Босна и Херцеговина

На кујната на Босна и Херцеговина големо влијание имала османлиската, но и блискоста на Австроунгарија и Медитеранот додале шмек. Традиционалните специјалитети се комбинација од истокот и западот, но со посебен тон на локално чувство за мерак.
Ова се традиционални специјалитети кои не треба да ги пропуштите ако патувате или барем само минувате низ Босна и Херцеговина.
Ќебапи


Ќебапите се можеби најголемиот бренд на Босна и Херцеговина. Ќебапите пристигнале во БиХ од Турција во втората половина на 20 век, а вистинските сараевски ќебапи се прават само од две состојки – говедско и сол. Бидете сигурни да јадете со сомун и кромид.
Бегова чорба


Беговата чорба е густо јадење „на лажица“ направено од зеленчук во кој се готви пилешко месо и на кое бамјата му дава специфичен вкус. Се служи во глинен сад со додавање на павлака. Ова јадење е познато и како Bey’s Soup и е уште едно османлиско наследство.
Бурек


Во Босна и Херцеговина бурек е името на јадење направено од долго тесто полнето со месо – мелено или сечкано, обично во форма на спирала.
Клепи


Ако сте љубител на равиоли, тогаш клепите ќе ги обожавате. Клепите се тесто полнето со месо (говедско, јагнешко) или сирење. Имаат форма на вреќички и се служат со лук и јогурт.
Соган долма


Долма е името што се користи за секој полнет зеленчук – тиквички, домати, пиперки, кромид. Додека соган долма на турски јазик значи полнет кромид.
Херцеговински јапрак


Изворно, сармата е турско јадење кое особено се подготвува на истокот и југоистокот од Европа на бројни начини и во различни варијанти. Основата на јадењето е мелено месо, првично говедско, но многу домаќинки денес ќе подготват сарми од комбинација на свинско и говедско месо. Една од варијациите на сарма е јапрак, кој најчесто се подготвува со лисја од раштан (понекогаш со лисја од винова лоза). Раштанот на ова јадење му го дава печатот на Херцеговина и многумина ќе речат дека ова е специјалитет на регионот, бидејќи раштан не може да се најде секаде.
Туфахија


Туфахија е јаболко варено во шеќер, а се служи со шлаг и ореви. Локалните жители обично го јадат со кафе.
Баклава


Баклавата не е создадена во Босна и Херцеговина, но тие ја усовршиле до тој степен што можеби ги надминале „учителите“.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.