Временската прогноза повторно најавува топлина, а кога температурите ќе надминат 30 степени, сакаме времето што го поминуваме пред шпоретот да го сведеме на минимум.
Затоа секоја идеја за брз и хранлив ручек ни помага, а еден од предлозите е тестенини со брокула и лимон направени за 15 минути.
Состојки (за 4 порции):
0,5 кг кратки тестенини по желба
2 лажици екстра девствено маслиново масло
1 лажица путер
0,5 кг брокула, грубо исечкана
2 чешниња лук, ситно сецкани
рендана кора од лимон и сок од 1 лимон
120 мл кисела павлака за готвење
45 грама нарачан пармезан
сол и свежо мелен црн пипер
65 гр пињоли
3 лажици сецкан свеж босилек
Инструкции:
Ставете тестенини во врела солена вода и варете ги според упатствата на пакувањето додека не станат ал денте.
Додека тестенините се готват, загрејте ги маслиновото масло и путерот во голема тава на средна топлина. Додадете ја брокулата и пржете додека не го испушти мирисот, околу пет минути. Додадете лук, кора од лимон и сок и пржете додека состојките не ја ослободат аромата.
Промешајте го кремот за готвење и оставете да зоврие, на средна температура. Додадете пармезан.
Процедете ги тестенините и додадете ги во сосот, добро измешајте за да се соедини се убаво. Зачинете со сол и бибер. Украсете со пињоли и босилек.
Пријатно!