ВАКА СЕ СЛУЖИ ВО НАЈДОБРИТЕ СВЕТСКИ РЕСТОРАНИ: Похована палента која е чист деликатес!

Може да се прилагоди по вкус, може да се јаде топло или ладно. Идеално како мезе или прилог, со малку сос, чиста десетка!
Потребни состојки:
500 гр палента
1,5 литри вода
1 полна лажичка сол или по вкус
100 гр рендан пармезан
Бибер по вкус
Други зачини, исто така, по вкус
Коцка путер за подмачкување на мувла
За поховање:
3 јајца
Малку сол
Околу 100 гр брашно
Околу 200 гр презла
Масло за пржење
По избор:
грчки јогурт или некој друг сос по ваш избор
Подготовка:
Истурете вода и сол во тенџерето и оставете да зоврие. Кога ќе зоврие, додадете ја палентата и тргнете ја од оган, мешајќи постојано, за да не настанат грутки, потоа додадете пармезан и бибер и соединете.
Потоа смесата префрлете ја во правоаголна тава (33х23см, можеби малку поголема) која претходно сте ја намастиле со путер и рамномерно израмнете ја. Оставете во тава да се излади целосно, може да се стави и во фрижидер.
Оладената палента исечете ја на 20 коцки. Додадете сол во јајцата и матете со вилушка, подгответе брашно и презла.
Секоја коцка натапкајте ја од сите страни во брашно, потоа во јајца и на крај во презла. Пржете ја палентата во малку подлабоко масло, ставете ја пржената палента на чинија обложена со салфетка да се исцеди.
Послужете со грчки јогурт или сос по ваш избор, магдонос или босилек.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.