Палачинки сирники со џем

Ако сакате палачинки, овој руски рецепт за палачинки со урда – сирники е вистинскиот за вас.
Потребно е:
500 гр урда
2 јајца
20 гр шеќер
100 гр брашно + 50 гр брашно од леб
50 гр путер или 3 лажици масло
вреќа ванилин шеќер
Меко тесто?
Не грижете се дали вашето тесто е меко, така треба да биде, не додавајте повеќе брашно.
Подготовка:
Ако сирењето е премногу меко и има премногу сурутка, исцедете го преку газа претходната ноќ. Изматете ги јајцата со вилушка со двата вида шеќер, потоа додадете го сирењето и измешајте се добро, додека не стане хомогено. Потоа додадете брашно и повторно комбинирајте се во униформа маса, полека мешајќи. Масата треба да биде воздушеста, не ја “мачете” многу.
Со лажица извадете ги топчињата од садот со брашното, потоа обликувајте ги во форма на крофни со големина од 4-5 см со брашно. Загрејте го путерот или маслото на средно висока температура, потоа печете ги палачинките прво од едната, а потоа од другата страна, додека не добијат убава, жолта боја. Кога ќе се испечат, наредете ги на кујнска хартија, со што ќе се впие вишокот маснотии. Палачинките треба да имаат крцкава, тенка кора однадвор, и да бидат меки и кремасти одвнатре.
Послужете ги топли, со џем, овошје, мед, павлака, или комбинација од павлака и џем од малина.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.