Потребни состојки:
350 г брашно
150 г варени компири
20 г квасец
1 лажичка сол
50 г путер
2 жолчки
Околу 150 мл млеко
За фил
150 г шунка
150 г кисела павлака
Сечкан магдонос
Бибер
Начин на подготовка:
Замесете тесто од брашно, варени и пасирани компири, додајте сол, жолчки, путер, квасец и топло млеко.
Оставете го тестото на страна и подгответе фил: исечкајте шунка на ситни коцки, зачинете со бибер, додајте павлака и сечкан магдонос и измешајте.
Размесете го тестото со дебелина од околу половина сантиметар, исечете триаголници. На средина на секој триаголник, по должина ставете од филот, направете пирошка и ставете ја на чинија, па повторете ја постапката со остатокот од тестото.
Откако ќе ги направите сите пирошки, ставете една по една во загреано масло и пропржете кратко додека да добијат убава боја. Извадете ги на чинија да го впие остатокот од маслото.
Послужете ги додека се уште топли со јогурт или кисело млеко.