ШВЕДСКИ ЦИМЕТ РОЛНИЧКИ! Тестото е МЕКО, а поради преливот се СОЧНИ!

Докажан рецепт за сите љубители на слатко тесто, но и цимет… Уживајте!
Состојки:
За тестото:
100 гр путер
360 мл млеко
кесичка квасец
640 гр брашно тип 400
50 гр кафеав шеќер
прстофат сол
За преливот:
100 гр путер на собна температура
100 гр кафеав шеќер
3-4 лажички мелен цимет
2 лажички мелен кардамон
За премачкување:
јајце
шеќерни зрна или листови бадем
Подготовка:
Стопете го путерот, додадете го млекото и загрејте да биде топло. Одвоете неколку лажици млеко и додадете квасец. Во сад измешајте ги брашното, шеќерот, кардамонот и солта. Додадете квасец, млеко и путер, па замесете тесто. Префрлете се на подлога, месете 3-5 минути и оставете да отстои околу еден час. Обложете ја тавата за печење со хартија за печење. За филот измешајте го омекнатиот путер со шеќерот и зачините. Поделете го тестото на два дела. Дел од тестото префрлете го на основата, измешајте, па развлечете го во правоаголник 28 x 43 cm. Премачкајте со половина од филот, размачкајќи до рабовите. Се тркала во ролат и се сечат прстени со дебелина од околу 1,5 см. Наредете ги во плех со пресекот нагоре. Повторете со другата половина од тестото и филот. Вклучете ја рерната на 225 степени. Оставете го пецивото на оган околу 45 минути, премачкајте го со јајцето, па посипете со шеќерни зрна или ливчиња бадеми. Печете 10 минути.
Уживајте!

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.