Афион како лек против многу болести

Семето од афион се деривира и преработува од растението афион. Ваквите семиња не содржат наркотични својства.Во Индија семето од афион често се користело за зимница или за нивен популарен рецепт наречен „тадка“. Афионот се одгледува повеќе од 3.000 години. Во вториот милениум жените го култивирале афионот, односно неговите цветови, поради медицински причини. Оа афион се прави морфиум.
Во 6-тиот век арапите го користеле како наркотик. Семето од афион се одгледува во повеќе европски земји па и подалеку. Освен како додаток во храна од семето се прави и масло со високи нутритивни квалитети.
Зошто е корисен афионот:
 – Семето од афион спречува треска, воспаление и иритација на абдоменот.
– Семето од афион е најупотребуваната состојка во модерната медицина.
– Корисно е при лечење на рак, затоа што содржи моносатурирани масни киселини.
– Во комбинација со млеко одличен е за нега на кожата на телото.
– Бидејќи содржи линолеична киселина, корисен е за превенција ан срцеви болести.
– Богато е со омега-3 масни киселини.
– Содржи помала количина на алкалоиди, кои се користат при лечење на нервни болести.
– Ја олеснува болката.Во Индија семето од афион често се користело за зимница или за нивен популарен рецепт наречен „тадка“. Афионот се одгледува повеќе од 3

Пронајдете не на следниве мрежи: