Ако ова го пишува на храната која ја сте ја купиле – никако немојте да ја јадете!

Loading...

Секојдневно купуваме производи кои нам ни ги претставуваат како свежи, природни, па дури и домашни. Но само еден поглед на декларацијата на производот, е доволен за да сфатиме дали станува збор за маркетиншки трикови.MSG
Мононатриумов глутамат (MSG) или E621 е засилувач на вкус, кој е најзастапен во индустриските производи како инстант супа и месни преработки. Иако во текот на децениите употребата во прехрамбената индустрија, не е докажано дека има штетно дејство на здравјето, постојат назнаки дека храната која го содржи, може да предизвика симптоми како главоболка и мачнини.
E951
Вештачки засладувачи се поради тоа што немаат енергетска вредност, а даваат интензивно чувство на благост, денес се се повеќе присутни на пазарот во бројни прехрамбени производи.
Транс масни киселини
Настануваат со делимична хидрогенација на билни масла. Декларацијата на кои на листата на состојки се наоѓа делимично хидрогенирано масло, воглавно содржи и поголема содржина на масни киселини, а тие се лоши за здравјето, бидејќи го качуваат лошиот холестерол.

 
Нитрити и нитрати
Нитритите и нитратите се конзерванси кои се користат најмногу во сувомеснатите производи, сирењата и посолените риби. Но во организмот можат да му пречат на траспортот на кислородот во крвта.
E102 и E123
Употребата на овие две бои, во некои земји е забранета, бидејќи предизвикуваат здравствени тегови.MSG
Мононатриумов глутамат (MSG) или E621 е засилувач на вкус, кој е најзастапен во индустриските производи како инстант с

loading...