Алјаска ја легализирала марихуаната пред 39 години?!

Loading...

Во 1975 година, Врховниот суд во Алјаска во случајот „Ревин против државата“, пресуди дека правото на поседување, одгледување и користење на мали количини на марихуана во домот е заштитено со државниот Устав, со правото за приватност.Како што можете да замислите, на пресудата се спротивстави опозицијата. Но, судовите во Алјаска дадоа до знаење и ја потврдија дека Уставната заштита за приватност, го покрива личното поседување, култивирање и користење на марихуана во Алјаска.
„Жителите на Алјаска во моментов може законски да поседуваат до 4 унци марихуана во своите домови за лична употреба (до 25 растенија), но сепак постои ризик од гонење според државните и федерални статути“, заклучува професорот по право, Џејсон Брандис, од Универзитетот во Алјаска во исцрпната историја за правото за марихуана. Технички, сеуште можете да бидете обвинети за поседување на марихуана, ако бидете фатени со помалку од 4 унци во вашиот дом, но во суштина, судот треба да ги отфрли обвиненијата.

Покрај тоа, историјата на законот за марихуана во Алјаска, е неверојатно комплицирана. Многу жители на Алјаска, дури и не се сигурни каков е законот. „Ова е збунувачки за луѓето“, вели Кевин Сабет, ко-основачот на анти-легализациската група на проектот Сем. Поддржувачите на иницијативата за целосно легализирање на марихуаната во Алјаска се согласуваат: законите „стана непотребно збунувачки и недоследно спроведени“, се вели во соопштението од кампањата за регулирање на марихуаната како алкохолот во Алјаска.Како што можете да замислите, на пресудата се спротивстави опозицијата. Но, судовите во Алјаска дадоа до знаење и ја потврдија дека Уставната зашти

loading...
Loading...