Америка против Русија: Детален приказ на воената машинерија

Loading...

Огромната сума пари која САД ја издвојуваат за својата војска, најмоќната авијација на светот се само некои од главните столбови на американската армија.САД моментално претставуваат најмоќна војна машинерија на светот кога ќе се земе в предвид конвенционалното вооружување.
Огромната сума пари која САД ја издвојуваат за својата војска, најмоќната авијација на светот се само некои од главните столбови на американската армија.
Втората армија во светот е војската на Руската Редерација. Ви претставуваме детално споредување на овие две големи воени сили.
Население
Популација: 316.668.567
Достапна воена сила: 145.212.012
Број на луѓе подготвени за воена служба: 120.022.084
Активен воен кадар: 1.430.000
Резервен воен кадар: 850.880
Сила на копно
Тенкови:8.325
Оклопни бобени возила (AFV):25.782
Подвишни топови:1.934
Статични топови: 4.625
Ракетни системи (MRLS):1.330

 

Воздушни сили
Вкупен број на авиони: 13.683
Ловци/ пресретнувачи: 2.271
Повеќенаменски ловци: 2.601
Транспорт: 5.222
Авиони за тренирање: 2.745
Хеликоптери: 6.012
Борбени хеликоптери: 914
Сила на вода
Вкупно: 473
Носачи на авиони: 10
Фрегати: 15
Разорувачи: 62
Корвети: 0
Подморници: 72
Пловила за одбрана на брегот: 13
Пловила за поставување мини:13

 
Ресурси
Произведување: 8.500.000 барели дневно
Потрошувачка: 19.000.000 барели дневно
Вкупни резерви: 20.680.000
Логистика
Работна сила:155.000.000 (во случај на војна)
Трговска морнарица: 393
Големи пристаништа и терминали:24
Патишта: 6.586.610
Железничка покриеност: 224.792
Аеродроми: 13.513
Финансии
Буџет за одбрана: 612.500.000.000 долари
Надворешен долг: 15.930.000.000.000 долари
Меѓународни резерви во странски валути и злато: 150.200.000.000 долари
Паритет во куповна моќ: 15.940.000.000.000 долари

 
Воена сила на Руската Федерација

Население
Популација: 145.500.482
Достапна воена сила: 69.117.271
Број на луѓеподготвени за воена служба: 46.812.533
Активен воен кадар: 766.000
Резервен воен кадар: 2.485.000
Сила на копно
Тенкови:15.500
Оклопни бобени возила (AFV):27.607
Подвишни топови: 5.990
Статични топови:  4,625
Ракетни системи (MRLS):3.781

 

Воздушни сили
Вкупен број на авиони: 3.082
Ловци/ пресретнувачи: 736
Повеќенаменски ловци: 1.289
Транспорт: 730
Авиони за тренирање: 303
Хеликоптери: 973
Борбени хеликоптери: 114
Сила на вода
Вкупно: 352
Носачи на авиони: 1
Фрегати: 4
Разорувачи: 13
Корвети: 74
Подморници: 63
Пловила за одбрана на брегот: 65
Пловила за поставување мини: 34
Ресурси
Произведување: 11.000.000  барели дневно
Потрошувачка: 2.200.000  барели дневно
Вкупни резерви: 80.000.000.000

 

Логистика
Работна сила:75.680.000 (во случај на војна)
Трговска морнарица:  1.143
Големи пристаништа и терминали: 7
Патишта: 982.000
Железничка покриеност: 87.517
Аеродроми: 1.218
Финансии
Буџет за одбрана: 76.500.000.000 долари
Надворешен долг: 631.800.000.000 долари
Меѓународни резерви во странски валути и злато: 537.600.000.000 долари
Паритет во куповна моќ: 2.486.000.000.000 долариСАД моментално претставуваат најмоќна војна машинерија на светот кога ќе се земе в предвид конвенционалното вооружување.
Огромната сума пар

loading...
Loading...