Астероид прелета покрај Земјата

Loading...

Астероид со дијаметар од 10 метри вчера прелета покрај Земјата на оддалеченост четири пати помала од одалеченоста меѓу планетата и Месечината, соопшти НАСА. Небесното тело се разминало со Земјата на 105 илјади километри над океанот јужно од Тасманија.
Астероидот 2013 ЛР6 бил забележан еден ден пред да се доближи до Земјата, во 4:42 часот според Гринич, но не претставувал закана за Земјата, нагласи НАСА.
Пред една недела голем астероид со дијаметар од 2,7 километри со сопствен сателит прелета на 5,8 милиони километри од Земјата.Астероид со дијаметар од 10 метри вчера прелета покрај Земјата на оддалеченост четири пати помала од одалеченоста меѓу

loading...
Loading...