Баклава колач!

Брза едноставна замена за традиционалната баклава со додаток на сок од портокал, цимет и мед. Егзотичен вкус и фина текстура.Состојки:
200 грама шеќер
2 лажици масло
3 белки
2 јајца
60 грама брашно
200 грама сецкани ореви
3 лажици сок од портокал
Малку сол
Малку цимет
Прелив:
140 грама шеќер
1 голема лажица мед
100мл сок од исцеден портокал
1 лажица сок од лимон
Малку цимет
Подготовка:
Изматете ги јајцата и белките со шеќерот и додадете ги останатите состојки. Смесата ставете ја во тавче за печење со големина 20х25 или  во калап за торта.
Печете на 170 степени околу половина час. Преливот загрејте го додека шеќерот не се стопи. Печениот колач прелијте го со преливот и оладете. Исечете на коцки и послужете. Пријатно. Состојки:
200 грама шеќер
2 лажици масло
3 белки
2 јајца
60 грама брашно
200 грама

Пронајдете не на следниве мрежи: