Би требало да не’ зачуди доколку долго време во Скопје нема земјотрес

Loading...

Би требало да не’ зачуди доколку долго време во Скопје нема земјотрес. Очекувано е во скопската котлина да има земјотреси, истакна Горан Марковски, професор на градежниот факутет во Скопје и експерт за армирано бетонски конструкции, во вечерашното отворено студио на ТВ Нова.-Еве само ќе наведам примери за 1963 година, една од негативните страни со тој земјотрес е што бил навистина изненадување за населението па и за инженерската фела. Има податок дека и покрај тоа што во 1948 биле донесени скромни прописи за асеизмичко проектирање, никој не ги третирал, односно никој не ги пресметувал објектите за дејство на земјотрес, се до 1963 кога настанува револуција во однос на третирањето на оваа појава, не само во Македонија и поранешна Југославија, туку и на европско ниво, рече Марковски
Скопскиот земјотрес, додаде, има предизвикано будење на свеста во инеженерската фела дека станува збор за сериозен проблем, кој мора да се третира.-Еве само ќе наведам примери за 1963 година, една од негативните страни со тој земјотрес е што бил навистина изненадување за населението

loading...