Покрај незаменливото чоколадо и путерот од кикирики, оваа пита крие и состојка, која вашите гости нема да одлеат!Состојки:
За полнење:
300 г путер од кикирики
450 г јогурт
4 супени лажици шеќер во прав
2 прстофати сол
2 лажици екстракт од ванила
За кора:
200 г чоколадни кекси
100 г путер
2 лажици какао
2 лажици мед
За глазура:
100 г темно чоколадо
2 лажици мед
2 лажици кокосово или сончогледово масло
Подготовка:
Прво подгответе ја кората. Искршените кекси помешајте ги со какао, мед и стопен путер.
Смесата ставете ја во ладилник за да се стегне.
Сите состојки за полнење измешајте ги во миксер додека не се соединат и прелијте ги преку кората.
Оставете ја питата барем еден час да се лади, пред да ја додадете глазурата.
Чоколадото за глазура растопете го на пареа, додавајќи мед и масло. Кога ќе се растопи, тргнете го од оган на десет минути и потоа прелијте преку питата.
Ставете се заедно во ладилник два часа.Состојки:
За полнење:
300 г путер од кикирики
450 г јогурт
4 супени лажици шеќер